En el seu compromís amb l’educació ambiental i el foment de la cultura de l’aigua, un any més l’Ajuntament de Castelló i Facsa han organitzat una nova jornada de conscienciació en el marc del Dia Mundial de l’Aigua.
Aquest esdeveniment, desenvolupat en la Plaça Major, ha tingut com a objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància d’aquest recurs i promoure el seu ús responsable. En aquesta segona edició, la jornada s’ha ampliat al públic adult que ha pogut aprendre més sobre el cicle de l’aigua i la seua conservació a través d’activitats lúdiques i educatives.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, que ha visitat els tallers i activitats, al costat del regidor de Serveis Públics, Sergio Toledo, i el regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez, ha destacat que “des de l’Ajuntament de Castelló estem encantats de repetir l’experiència de l’any passat on tants i tants xiquets i xiquetes van gaudir de l’experiència d’aprendre jugant”.
“En el marc del Dia mundial de l’Aigua ratifiquem el nostre compromís com a govern de continuar fent de Castelló un capital més sostenible, intel·ligent i eficient cuidant un bé tan preuat com és l’aigua. Prioritzem un ús racional i responsable d’aquest recurs. Perquè l’aigua és vida. En aquest sentit, estem utilitzant les noves tecnologies que passen per la digitalització de l’ús de l’aigua, amb un sistema pioner a nivell nacional que és fruit de la col·laboració públic-privada entre l’administració local i Facsa, la qual cosa permetrà millorar en la gestió i en l’eficiència d’un recurs tan important i fonamental com és l’aigua”, ha afegit.
La primera edil també ha recordat que “de la mateixa manera, impulsem que permeten l’estalvi i la reutilització d’aigua per al reg de parcs i jardins, l’aigualeig o neteja de la ciutat, perquè cada gota d’aigua compta. És fonamental que els escolars coneguen les bones pràctiques a través de jornades de conscienciació com aquestes que fomenten el respecte cap a aquest recurs”.
Per part seua, el director general de Facsa, José Claramonte, ha subratllat la importància d’aquesta mena d’iniciatives: “Des de Facsa, treballem des de fa anys per a fomentar una cultura de l’aigua basada en la sostenibilitat i el respecte per aquest recurs essencial”.
Així mateix, ha indicat que “el nostre compromís és continuar innovant i col·laborant amb l’Ajuntament de Castelló per a optimitzar l’ús de l’aigua, aplicant tecnologia i solucions avançades que facen de la nostra gestió un referent en eficiència i sostenibilitat”.
L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’estudiants de segon de Primària en una sèrie de tallers i experiments dissenyats per a entendre els processos naturals i urbans de l’aigua.
Aprendre jugant: tallers, experiments i reptes interactius.
El programa ha inclòs una àmplia varietat de propostes, com a experiments interactius per a explicar fenòmens com l’evaporació, la formació de núvols o el cicle natural i urbà de l’aigua i les conques hidrogràfiques. A més, en l’activitat “El Muro de l’Aigua” cada participant ha pogut aportar la seua gota simbòlica amb un missatge sobre la cura de l’aigua i s’ha habilitat una zona de lectura amb material divulgatiu.
Un dels tallers ha sigut ‘El viatge de Maya’ que ha impartit la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, es tracta d’un joc interactiu en el qual s’explica, a través de la història de Maia i la seua amiga Niça, la importància de cuidar els rius.
Com a novetat per a enguany, s’ha ampliat el nombre d’espectacles i el públic ha pogut gaudir de l’espectacle de títols “Històries per degoteig”, a càrrega de CIA Rebrot, que ha transportat als xiquets i les xiquetes a través de relacions vinculades a la importància de l’aigua en la vida quotidiana.
Una altra de les novetats d’aquesta edició ha sigut el taller dirigit al públic més adult, que ha pogut posar a prova els seus coneixements sobre el recurs amb ‘La regla de l’aigua’.
Aquesta jornada se suma a les nombroses iniciatives que l’Ajuntament de Castelló i Facsa venen impulsant per a sensibilitzar i acostar la cultura de l’aigua a la ciutadania castellonenca. Entre elles destaca la campanya ‘El valor de l’aigua’, que el consistori va impulsar durant els mesos més crítics de la sequera l’any passat apel·lant a l’aigua com a element fonamental per a la identitat castellonenca, o l’impuls al consum d’aigua de l’aixeta a través d’accions com la ‘Watertruck’, un vehicle itinerant que garanteix l’accés a aigua de l’aixeta en esdeveniments festius, culturals i esportius i que també ha sigut present en aquest esdeveniment.