Facsa i l’UJI renoven el conveni per a la Càtedra Facsa d’Innovació al Cicle Integral de l’Aigua

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de Facsa, Enrique Gimeno, han signat la renovació per tres anys del conveni per continuar amb les activitats de la Càtedra Facsa d’Innovació al Cicle Integral de l’Aigua.
L’acte també ha tingut la presència del vicerector d’Innovació i Transferència, David Cabedo; el director de la Càtedra, Sergio Chiva; la consellera de Grup Gimeno, Elena Llopis i el director d’R+D+I de FACSA, José Guillermo Berlanga.
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha indicat que és molt grat per a la universitat que Facsa hagi apostat de nou per aquesta col·laboració i així poder donar-li un nou impuls a la unió entre grups investigadors, docents i estudiants de l’UJI. i els diferents camps destudi relacionats amb el cicle integral de laigua”.
Per part seva, el president de Facsa, Enrique Gimeno, ha mostrat el seu agraïment a l’equip i ha ressaltat que la Càtedra s’ha consolidat al llarg d’aquests anys, no només com a iniciativa d’estudi i divulgació científica, sinó com un espai “amb gran capacitat investigadora per fomentar la innovació i la transformació digital aplicada al sector de l‟aigua”.
Durant els seus 9 anys, aquesta càtedra ha desenvolupat una àmplia tasca divulgativa per facilitar el coneixement en temes relacionats amb l’aigua, i ho ha fet a través de desenes de jornades, més d’una vintena de seminaris, campanyes de conscienciació, cursos de formació , entre altres activitats. A més, sosté un programa de beques de recerca i els seus Premis als millors Treballs Fi de Grau (TFG) i Treballs Fi de Màster (TFM) que ha ajudat més de 200 alumnes de la Universitat Jaume I a desenvolupar el seu talent.
Així mateix, lidera importants projectes com Water UJI i DIFERA, tots dos centrats en la gestió i la reutilització d’aigua. Actualment, a Water UJI s’està analitzant el sector salut i turisme, cercant sinergies comunes amb altres grups de l’UJI i organismes de la província; mentres que a DIFERA s’està estudiant la influència del reg amb aigua regenerada en mandarins en una finca experimental de Vila-real.
Entre les iniciatives per conscienciar en la cultura del respecte i valoració de l’aigua, l’exercici 2023 destaquen la campanya Tria l’aixeta, la Jornada del Dia Mundial de l’Aigua i el Concurs Water Rockets, que en la segona edició ha aconseguit duplicar les xifres de participació amb prop de 400 estudiants de centres educatius de la província de Castelló i València.
Durant el següent exercici (2024/2027), la Càtedra continuarà fent les seves accions anuals de divulgació adreçades a estudiants, professionals i població per fomentar el coneixement sobre l’aigua. A més, paral·lelament a aquestes accions, durant els propers anys la Càtedra Facsa-UJI fomentarà activitats per a la valorització del patrimoni històric hidràulic de la província, realitzarà accions que estimulin la col·laboració entre els representants de l’administració pública, les empreses i els organismes de recerca per acompanyar-los en la cerca de solucions als reptes futurs i per descomptat, fomentarà la conscienciació a través de campanyes de sensibilització.