Castelló monitoritzarà el consum d’aigua a través d’una innovadora xarxa de comunicacions

L’Ajuntament de Castelló i FACSA s’uneixen a Vodafone per a monitoritzar, controlar i gestionar el consum d’aigua a la ciutat a través de la xarxa de comunicacions Narrowband *IoT (NB-IoT) de l’operadora. Es tracta d’un projecte que fa possible connectar els comptadors que es troben en zones subterrànies i en els interiors d’edificis amb escassa cobertura, on les xarxes de comunicacions habituals no arriben. Una iniciativa que compte, a més, amb la col·laboració de IoTsens, companyia especialitzada en solucions tecnològiques de Grupo Gimeno, que posa a disposició la seua plataforma Smart Water, i de Contazara, proveïdor dels equips de comunicació.

Aquest projecte convertirà a Castelló en una de les primeres ciutats d’Europa a utilitzar aquesta innovadora xarxa de comunicacions per a controlar un dels principals subministraments per a la ciutadania. Per a això, es donarà cobertura a 2.800 comptadors d’aigua que es comuniquen amb la xarxa NB-IoT de Vodafone i proporcionen la informació en temps real de la utilització i els consums dels comptadors dels ciutadans, comerços i indústries. Gràcies a la integració d’aquests amb Smart Water de IoTsens s’aconsegueix la immediatesa en la transmissió de les dades, dotant a FACSA d’informació detallada sobre possibles mals usos o incidències que puga haver-hi en la xarxa d’aigua, de manera que es puguen detectar abans i solucionar en menys temps, evitant corts per als ciutadans.

La tecnologia NB-IoT, basada en la denominada Internet de les Coses, fa possible connectar tot tipus d’objectes -com a comptadors d’aigua- de manera efectiva fins i tot en emplaçaments sense cobertura fins ara. 

L’èxit de la col·laboració d’aquestes quatre companyies posa de manifest la idoneïtat d’aquestes noves xarxes de comunicacions en un subministrament bàsic per a la ciutadania com és l’aigua. I és que l’aposta per la innovació en projectes com aquest comporta, a més, un important estalvi de costos per a les empreses, que no han de desplegar una xarxa pròpia de comunicacions per a implementar la telegestió del subministrament, a més d’ajudar a promoure una forma més eficient de gestionar un bé escàs com l’aigua.

Per part seua, Antonio Álvarez, director territorial de Vodafone en la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears, ha afegit que “confiar en una nova xarxa de comunicacions com NB-IoT és una aposta de futur i demostra que l’evolució de les xarxes de comunicacions proporciona importants beneficis a empreses i ciutadans”.

Por su parte, Antonio Álvarez, director territorial de Vodafone en la Comunitat Valenciana, Murcia y Baleares, ha añadido que “confiar en una nueva red de comunicaciones como NB-IoT es una apuesta de futuro y demuestra que la evolución de las redes de comunicaciones proporciona importantes beneficios a empresas y ciudadanos”.

Connectant objectes i serveis empresarials amb NB-IoT
Gràcies a la seua xarxa *NB-*IoT, Vodafone pot estendre els avantatges de la tecnologia *IoT a altres serveis basats en objectes connectats. El desplegament d’aquesta tecnologia també ofereix noves possibilitats tant al teixit industrial i empresarial del municipi com als ciutadans. Alguns exemples d’aplicacions i casos d’ús que el *NB-*IoT són la gestió d’alarmes d’incendis o robatori a casa i comerços, més precisió en tècniques agrícoles, sensors atmosfèrics, monitoratge del terreny, la pol·lució, la pluja, entre altres variables.